XBimmers X1   XBimmers X1
  XBimmers X1

Go Back   XBimmers | BMW X1 Forum > BMW X1 Forums > General BMW X1 (E84) Forum

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-27-2013, 04:20 PM   #1
Blackwood74
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 2012 x1
Join Date: Apr 2013
Location: St. John's, nl, Canada

iTrader: (0)

N20 engine malfunction light

Folks,

I'm new to this forum. I have a 2012 X1 xdrive28i with 19,000kms on it. I've had the car for a year with no issues whatsoever until this weekend.

On a road trip i was on the engine lost significant power and this Engine Malfunction Loss of Power code appeared. I turned off the engine and waited, restarted and the code cleared and all was fine. Upon my return home the code appeared 3 more times.

I do have an appt scheduled for Monday. Has anyone here experienced this and what came from it?

Cheers
Appreciate 0
      04-27-2013, 04:39 PM   #2
edx1
Private First Class
2
Rep
192
Posts

Drives: X1 xDrive35i
Join Date: Oct 2012
Location: Wasatch front

iTrader: (0)

Not really, maybe check your gas cap.

I also watch the other forums with the same engine and haven't seen any "common" reasons for any engine errors. There have been very few reports of problems so far.
Appreciate 0
      04-27-2013, 04:55 PM   #3
HotRodW
Second Lieutenant
HotRodW's Avatar
United_States
3
Rep
232
Posts

Drives: 2013 X1 xDrive28i M Sport
Join Date: Sep 2012
Location: Southwest Michigan

iTrader: (0)

Fuel injector? A few have reported problems with those.
Appreciate 0
      04-27-2013, 07:19 PM   #4
CIWS
Moon Parasite
CIWS's Avatar
United_States
3
Rep
356
Posts

Drives: X1 35i Sport (was)X6 50i Dinan
Join Date: Sep 2011
Location: D/FW

iTrader: (0)

Check with your local auto parts store and see if they will read the codes for you, it won't tell you a bad part per se (unless a gas cap) but it will give the code(s) for whatever malfunctions it saw.
__________________
Appreciate 0
      04-30-2013, 08:12 AM   #5
Blackwood74
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 2012 x1
Join Date: Apr 2013
Location: St. John's, nl, Canada

iTrader: (0)

Thought I'd update you all. Looks like the turbo wastegate system failed. It's a fairly extensive job but its under warranty. They gave me a 2012 3 series loaner which is quite nice.
Appreciate 0
      04-30-2013, 09:26 AM   #6
edx1
Private First Class
2
Rep
192
Posts

Drives: X1 xDrive35i
Join Date: Oct 2012
Location: Wasatch front

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Blackwood74 View Post
Thought I'd update you all. Looks like the turbo wastegate system failed. It's a fairly extensive job but its under warranty. They gave me a 2012 3 series loaner which is quite nice.
This is now the second one I've heard of going bad...
Appreciate 0
      03-01-2014, 06:37 PM   #7
Naambezet
First Lieutenant
Netherlands
3
Rep
300
Posts

Drives: BMW X1 sDrive 20i
Join Date: Apr 2012
Location: Netherlands

iTrader: (0)

I had the same issue today, the engine was very jerky and the whole car was shaking when idling. Got an appointment friday for a checkup (not related to this)
Appreciate 0
      03-02-2014, 08:32 AM   #8
Yarvis
Private
Yarvis's Avatar
United_States
0
Rep
72
Posts

Drives: 2013 BMW X1 x28i
Join Date: Oct 2013
Location: Staten Island, NY

iTrader: (0)

What is the turbo wastegate issue some have complained about?
__________________
"Life is what happens to you while you're busy making other plans"......John Lennon
Appreciate 0
      03-27-2015, 04:44 PM   #9
Naambezet
First Lieutenant
Netherlands
3
Rep
300
Posts

Drives: BMW X1 sDrive 20i
Join Date: Apr 2012
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Naambezet View Post
I had the same issue today, the engine was very jerky and the whole car was shaking when idling. Got an appointment friday for a checkup (not related to this)
Had this problem several times since then. They replaced the injectors under warranty and later they replaced the spark plugs ahead of the maintenance schedule. It still isn't solved, had it several times after that. Car is running on 3 or 2 cylinders, depends.
But it does really suck, it only happens with WOT and it happenned twice while I was driving on the Nurburgring
Appreciate 0
      03-28-2015, 11:14 AM   #10
Twix
Captain
Twix's Avatar
Canada
21
Rep
998
Posts

Drives: 2014 E84 N20 ZSL
Join Date: Jan 2013
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW X1  [2.75]
To add more info on this. I checked my CEL codes yesterday because of the downpipe. I had 2 wastegate codes hidden in there. They didn't cause the light to go off, but they were there nonetheless.

The codes I had were for wastegate learning: open too far and one just said fault. I also had MAF: too much air because of my aFe intake and of course, cat efficiency too low from the downpipe.

Only the downpipe caused the engine light to come on, but those two wastegate codes concern me. I'm counting the days until my wastegate pukes.

I'll try to post a picture of my print out when I find the piece of paper.
__________________
2014-X1-28i-Sportline-Black Sapphire-Black Dakota-'15 Cluster cover-'15 trim-AC Schnitzer springs-Work Brombacher 19x8.5f 19x10r-Michelin PSS 235/40f, 265/35r-aFe intake-Dinan stage 1-ER catted DP
2012 Subrosa Malum dirt/custom
2014 Rocky Mountain Whistler 30
Appreciate 0
      03-28-2015, 02:01 PM   #11
Drlu23
New Member
Drlu23's Avatar
1
Rep
22
Posts

Drives: X1 Xdrive 28i
Join Date: Jun 2013
Location: Hyde Park NY

iTrader: (0)

Twix,

What should we expect if we feel that maybe the wastegate is going on us? Slower response, lack of power at a specific rpm range? I'm asking because I have been having high pitch sounds coming from the turbo and have been concerned. I'm not sure if this is just me or it is something that maybe on te way out.

Thanks
Appreciate 0
      03-28-2015, 09:32 PM   #12
Twix
Captain
Twix's Avatar
Canada
21
Rep
998
Posts

Drives: 2014 E84 N20 ZSL
Join Date: Jan 2013
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW X1  [2.75]
Possible bucking during high RPM shifts. That's about all we (tuning co and myself) have discovered. I have no felt loss in power or slower throttle response.
__________________
2014-X1-28i-Sportline-Black Sapphire-Black Dakota-'15 Cluster cover-'15 trim-AC Schnitzer springs-Work Brombacher 19x8.5f 19x10r-Michelin PSS 235/40f, 265/35r-aFe intake-Dinan stage 1-ER catted DP
2012 Subrosa Malum dirt/custom
2014 Rocky Mountain Whistler 30
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:44 AM.




xbimmers
xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST